• NDAlegal

A webshop indítás kezdetei és buktatói 1. rész

A mai világban egyre elterjedtebb az online platformokon történő vásárlás, az emberek gyorsan és egyszerűen szeretnék beszerezni a szükségleteiket, így elég kézenfekvő és kényelmes megoldás a webshopokból történő rendelés.


Webshop tulajdonosként, üzemeltetőként ugyanakkor számos teendőnk akadhat, sok jogi előírásnak is szükséges megfelelnünk. Nyilván a webshopunk indításakor szükséges eldöntenünk, hogy milyen termékeket, szolgáltatásokat szeretnénk értékesíteni, illetve nyújtani, valamint meg kell határoznunk azt is, hogy ki is lesz a célközönségünk. De épp olyan fontos az is, hogy a webáruházunk megfeleljen a törvényi előírásoknak is.


Fontos például, hogyha Magyarország területén kereskedelmi tevékenységet szeretne valaki folytatni akár online, akár offline módon, gondoskodnia kell arról, hogy az illetékes szervek előtt azt bejelentse. Az sem elhanyagolható tény, hogy egyes termékek forgalmazásához, értékesítéséhez működési engedéllyel is szükséges rendelkezni. Maga a bejelentés megtétele egyébként viszonylag egyszerű, sőt az illeték mértéke is alacsony, jelenleg háromezer forintot szükséges befizetni, míg az üzleti működési engedély iránti eljárás egyébként illetékmentes is.


Fontos megkötés az is, hogy a webshop indításához számlaképesnek kell lenni, illetve a webshophoz kapcsolódó felületen szükséges meghatározott adatokat és dokumentumokat, így például az adatkezelési tájékoztatót vagy éppen az ÁSZF-et is elérhetővé tenni, melyek nélkül a webshop működése nem lesz jogszerű, sőt akár adatvédelmi bírság vagy fogyasztóvédelmi bírság kiszabását is eredményezheti hiányuk.


Következő cikkeinkben igyekszünk kicsit részletesebben is bemutatni, hogy a webshop tulajdonosoknak, üzemeltetőknek mikre is érdemes figyelemmel lennie, illetve milyen tipikus hibákat követhetnek el, amelyek akár komolyabb bírság kiszabását is eredményezhetik, illetve ronthatják a vállalkozás üzleti megítélését és hírnevét is.


Amennyiben kérdése lenne, forduljon Hozzánk bizalommal, az NDA LEGAL csapata készséggel áll rendelkezésére.


dr. Tarjányi Karolina

dr. Nagy Dóra Adriána